CHP Lideri Özgür Özel: “Cumhurbaşkanı Maaşına Zam Yaparken Para Kör Kuyuya Gitmiyor da Emekliye Verilince Neden Gidiyor?”

26.03.2024

Cumhuriyet Halk Partisi,CHP Genel Başkanı Özgür Özel,İşimiz Gücümüz,Türkiye İttifakı,seçim 2024,yerel seçimler,31 mart,chp.org.tr,Balıkesir,Ahmet Akın,Bandırma,Dursun Mirza

“CUMHURİYET KENTİ BANDIRMA’YI ESKİ GÜNLERİNE DÖNDÜRECEĞİZ”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Balıkesir Bandırma’da halk buluşmasında yaptığı konuşmada “Geçen ay ilk başta diyordu ki ‘Hayır emekliler mutlu’. Geçtiğimiz hafta ‘Bir şeyler yapacağız’ dediler, şimdi diyorlar ki ‘Enflasyonu düşürünce ancak olur’. ‘Emekliye enflasyon yüksekken zam vermek, parayı kör kuyuya atmak’ diyor. Yahu yazıklar olsun. Milletvekiline zam verirken para kör kuyuya gitmiyor. Cumhurbaşkanı maaşına kendi kendine zam yaparken para kör kuyuya gitmiyor. Yandaş müteahhitlere ödeme yaparken, para kör kuyuya gitmiyor da emekliye verilince neden kör kuyuya gidiyor. Yazıklar olsun, yazıklar olsun, yazıklar olsun” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde halk buluşmasına katıldı. Özel, burada yaptığı konuşmada, “Seçimlere 5 gün kala bugün buraya çok önemli bir şey için geldik. Bandırma’da çok önemli bir bayrak devir teslimini gerçekleşiyoruz. Öncelikle gerçek bir partilinin üzerine düşen, seçildiği gün partili gibi davranmak değildir. Aday gösterildiği gün partili gibi davranmak değildir. Aday gösterilmediğinde görevini bırakırken partililik belli olur. Bugün burada olan, adayımıza destek veren, onun elini kaldıran sevgili Tolga Tosun Başkanıma yürekten teşekkür ediyorum. Sevgili Dursun Mirza’yı yanıma çağırıyorum. Birileri gibi bu parti bir avukat bürosunda, bir rezidansın son katında kurulsaydı, rant ve çıkar için, ihale için, makam ve mevki için kurulsaydı, aday olan ve olmayan eskisi, yenisi başka türlü davranabilirdi. Ama bu parti savaş meydanlarında, Kurtuluş Savaşı’nda, bu partinin ilk kongresi Sivas’tadır. Sivas Kongresi’nde kuruldu. O yüzden başkaları gibi çıkar ilişkilerinin değil vatanın, milletin, ülkenin çıkarlarını her çıkarın üzerinde tutanlar, CHP’lilerdir. Hepinizle gurur duyuyorum” dedi. Özel, şunları kaydetti:


“10 BİN LİRA EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI AÇLIK SINIRINDAN AŞAĞIDA”

“Önce üzerimizdeki büyük sorumluluğu yerine getirelim. Bundan 1,5 ay önce ilk kez meydanlara çıktığımızda emeklilere seslendik. Dedik ki ‘Sessizce kalamazsınız. Sessiz olamazsınız. Sesinizi duyurmak isterseniz, meydanlara gelin. Sesimize ses verin. Sesimize kulak verin. Ben siz hakkınızı alana kadar mücadele edeceğim’ dedim, emekliler bizi duydu, dinledi. Şimdi de buradalar. Hepiniz çok önemli bir mücadele için buradasınız. Hepimiz biliyoruz ki bu iktidar ilk geldiği gün en düşük emekli maaşı 1,5 asgari ücretti. Yani size hiç ellemese, rahatınızı bozmasa, TÜİK ile enflasyon oranında zam yapacağım demese ki TÜİK ne demek? Tayyip’i Üzmeyen İstatistik Kurumu. Maalesef, Tayyip’i üzmedi ama sizi çok üzdü. Hiç dokunmasa 1,5 asgari ücret bugün 26 bin lira olacakken, TÜİK’in o yalan rakamlarıyla, uydurma enflasyonla size vere vere sizi küçülttü, küçülttü, maaşları kuşa çevirdi. Bugün 10 bin lira en düşük emekli maaşı açlık sınırından bile 7 bin lira aşağıdadır. Bandırma’da ev kirası ortalama kira 16 bin lira, en düşük ev kirası 10 bin liradır. Emekli eve girse, karnı açtır. Karnını doyursa sokakta kalacaktır. Bir devlet emeklisine bunu yapamaz. Dünyanın gelişmiş ülkeleri, emeklilerini dünyanın öbür ucunda tatile yollarken, en iyi hayat şartlarını sağlarken, bu ülkenin ömürleri çalışmakla geçmiş emeklilerine bunu reva görmek doğru değildir. Seçimlere 5 gün var. Her yerde anlattım. Burada da anlatacağım. Lütfen anlatın. Bundan önce en düşük emekli maaşı 1,5 asgari ücretken, 22 yıl önce Tayyip Bey geldiğinde en düşük emekli maaşı 8 çeyrek altın satın alma gücündeydi. Bugün gittiğinizde 2,5 çeyrek altın alıyor. Yani her bir emeklinin cebinden ayda 5,5 çeyrek altın eksilmiştir. Bir emekli bir çeyrek altın düşürse aklı çıkar, bütün gün onu arar. Bir emekli değil her emekli, bir sefer değil her ay, bir çeyrek altın değil 5,5 çeyrek altın kaybetmiştir. Bu para sizin cebinizden düşmedi, o parayı kötü politikalarla, sizi kandırarak, TÜİK rakamlarını çarptırarak, sizin cebinizden, çantanızdan aldılar, çaldılar. Bunun hesabını soracağız.”

“CUMHURBAŞKANI MAAŞINA ZAM YAPARKEN PARA KÖR KUYUYA GİTMİYOR DA EMEKLİYE VERİLİNCE NEDEN KÖR KUYUYA GİDİYOR?”

“2015’te emeklilere birer maaş ikramiye dedik. Sevgili Kemal Kılıçdaroğlu, dedi. Ona bir selam yollasın emekliler. 2015’te böyle dedik, önce veremezsin dediler. 1 Kasım’da biz de vereceğiz dediler. 3 Ramazan, 3 Kurban ve 6 bayram sizi oyaladılar. Sonra bin lira verdiler. Beğenmediğimiz o bin lira o gün 24 kilo kıyma alıyordu. Bugün size verilen 3 bin lira bayram ikramiyesi sadece 6 kilo kıyma alıyor. Yani sadece ikramiye üzerinden bile, sadece bayram ikramiyesinde 16 kilo kıyma kayıp. Sofranızdan, ocağınızdan, mutfağınızdan, dolabınızdan, bayram sofranızdan, evladınızın, torununuzun kursağından bunu da çaldılar. Biz emeklilerle birlikte bugüne kadar bu sesi yükselttik. Geçen ay ilk başta diyordu ki ‘Hayır emekliler mutlu’. Geçtiğimiz hafta ‘Bir şeyler yapacağız’ dediler, şimdi diyorlar ki ‘Enflasyonu düşürünce ancak olur’. ‘Emekliye enflasyon yüksekken zam vermek, parayı kör kuyuya atmak’ diyor. Yahu yazıklar olsun. Milletvekiline zam verirken para kör kuyuya gitmiyor. Cumhurbaşkanı maaşına kendi kendine zam yaparken para kör kuyuya gitmiyor. Yandaş müteahhitlere ödeme yaparken, para kör kuyuya gitmiyor da emekliye verilince neden kör kuyuya gidiyor. Yazıklar olsun, yazıklar olsun, yazıklar olsun.”

“ÖTV’SİZ, KDV’SİZ 25 LİRALIK MAZOTU BU ÇİFTÇİYE YA ALACAĞIZ, YA ALACAĞIZ”

“Burası aynı zamanda bir tarım kenti. 19 liralık mazotu, Mayıs’tan bugüne 44 lira yapanlara sesleniyorum. ÖTV’siz mazot, gemilere, yatlara, kotralara var ama bundan sonra ÖTV’siz, KDV’siz 25 liralık mazotu bu çiftçiye ya alacağız, ya alacağız. Başka yolu yok bunun. Çiftçinin desteklemesini ödemeyen, ödenmesi gereken milli gelire göre yüzde 1’lik destekleme 264 milyarken, 85 milyar destekleme ödeyen, 170 milyar lira çiftçinin hakkını, otoban patronlarına ödeyen, Kur Korumalı Mevduat’a ödeyen, her yere para bulan, çiftçiye ve emekliye para bulmayan bu hükümete şunu söylüyoruz. Çiftçiler, köylüler 1’inci Cumhurbaşkanı’nın deyimiyle ‘milletin efendisi’ydiler, şimdi son Cumhurbaşkanı ‘al ananı da git’ diyor. Çiftçi kaybettiklerini, emekli kaybettiklerini nerede kaybetti, bu iktidarın gelmesiyle kaybetti. Bir şey kaybedildiği yerde bulunur. Madem sandıkla kaybettik, önümüzdeki kurulacak ilk sandıkta bunun hesabını soracağız bunlardan.”

“BANDIRMA’DA ÖĞRENCİNİN YÜZÜNÜ, ESNAFIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEĞİZ”

“Diğer taraftan burası bir öğrenci kenti. Tayyip Bey diyor ki ‘Ben gelmeden öğrencilere 300 lira veriyorlardı öğrenci kredisi, şimdi 2 bin lira yaptım’. Açtık, baktık. Geldiğinde kaç paraymış simit. 60 kuruş. Kaç tane alıyormuş öğrenci kredisi, 500 simit. Şimdi kaç para simit, en ucuzu 10 lira. 2 bin liralık öğrenci kredisi alıyor 200 tane simit. 500 simit alandan 200 simit alan bir noktaya getirmiş. Hala daha diyor ki o zaman azdı, benimki çok. Öğrencilerin barınması, mutluluğu için, öğrencilerin ekonomik özgürlükleri için önemli projelerle Bandırma’da öğrencinin yüzünü güldüreceğiz, Bandırma esnafının yüzünü güldüreceğiz. Bu kıpır kıpır, neşeli Cumhuriyet kenti Balıkesir’in İzmir’i Bandırma’yı eski günlerine en kısa sürede döndüreceğiz.”

“BALIKESİR’İN AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANININ ARTIK İYİCE SİNİR SİSTEMİ BOZULMUŞ”

“Bandırma’da bir bayrak devir teslimi var. Dursun Mirza geçmişte yaptığı hizmetlerle, geleceğe dönük ortaya koyduğu vizyonu, enerjisiyle Bandırma’da hem sizlerin oylarına talip, hem de geçmişte yapamadığımız işleri yapabilmek için büyükşehir belediyesinin CHP’de olduğu, büyükşehir belediye başkanının Ahmet Akın olduğu bir süreçte Bandırma’da destan yazmaya talip. Biraz önce ifade edildi. Balıkesir’in AKP’li Cumhur İttifakı’ndan belediye başkanının artık iyice sinir sistemi bozulmuş. Balıkesir’in esnafını, iş adamını tehdit etmiş. Diyor ki ‘Cuma’ya kadar bana dönmezseniz, Pazartesi günü sizinle hesaplaşacağım’ diyor. Sayın başkan bu Bandırma’yı iyi tanı. Bu Balıkesir’i iyi tanı. Bunlar işgal kuvvetlerinin tehditlerine boyun eğmediler. Sen Pazartesi hesaplaşacaksın ya bunlar Pazar günü senin hesabını görecekler. Pazar günü.”

“BALIKESİR’E YÜREKTEN VERİLEN OYLARDAN GÜÇ ALAN BAŞKANLAR LAZIM”

“Ayrıca Türkiye’de en pahalı sulardan biri Balıkesir’de satılıyor. Balıkesir’de en pahalı su kullanan ilçe Bandırma. Bu sorunu kökünden halledeceğiz. Arıtma ve su tedariki enerji giderleri ile ilintili bir iş. Enerji, ucuz enerji, temiz enerji meselesini partimizde en iyi bilen, en iyi çözümler üreten, belediyelerimize bunu öneren ve başarmalarını sağlayan isim Ahmet Akın zaten. O da sizin adayınız. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın 5 yıl içinde 102 arazi sattığını, 82 milyon dolar gelir elde ettiğini ama yine de belediyenin 4 milyar lira borç içinde olduğunu, Sayıştay’ın usulsüzlük tespit ettiğini, İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni önce vermediğini, başvurulan Danıştay’ın izni verdiğini, bu usulsüzlüklerden dolayı başkanın denetlenmekte, yargılanmakta olduğunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Artık Balıkesir’e temiz, çalışkan, rantın değil halkın belediyeciliğini yapacak olan ve Recep Tayyip Erdoğan’ın dolma kaleminin mürekkebinden değil Bandırmalının yürekten verdiği oylardan güç alan belediye başkanları lazım.”

“İSMAİL OK, VERDİĞİMİZ BELEDİYEYİ, ALDI ELLERİYLE GİTTİ AKP’YE TESLİM ETTİ”

“Sözün özü şudur, 2019’da hepimiz biliyoruz ki belediye seçimlerinde Ahmet Akın adaydı. Allah biliyor ya Ahmet Akın o seçimi alıyordu. Hepimiz hatırlıyoruz değil mi? Sonra ittifak yapalım, yapalım. İlleri paylaşalım. Birbirimize destek verelim. Balıkesir’i bize verin. Balıkesir’de çok iyiyiz. İstemeyin, hayır istiyoruz. İsmail Ok Balıkesir’i istiyor. Olmazsa Türkiye’de ittifak yok. Hepimiz durduk. Dönüldü, Ahmet Akın’ın yüzüne bakıldı. Ahmet’in gırtlağı düğümlendi, gözleri doldu. Dedi ki ‘partim içinse, ülkem içinse boynum kıldan ince’ dedi, kabullendi. Fedakârlık etti. O gereğini yaptı, siz gereğini yaptınız, büyük mücadele verildi. Ama maalesef, o zaman İsmail Ok, ellerimizle verdiğimiz belediyeyi, aldı elleriyle gitti AKP’ye teslim etti. Hepinizin iradesi AKP’ye satıldı. Sonra bir baktık, kendisi de AKP’ye katıldı. Sonra da karşılığını aldı ve tekrar milletvekili yapıldı. Şimdi bu seçimlere gelirken Ahmet o kadar acısına rağmen, demişti ki ‘olsun o gitti ama ben İYİ Partililerin de milletvekiliyim’. Bunun üzerine hem Meral Hanım, hem bütün İYİ Partililer, Ahmet en sevilen CHP’li oldu ve dendi ki ‘biz bir gün sana borcumuzu ödeyeceğiz’. Vallahi şu ana kadar o kadar uğraştık. Görüyorsunuz ve izliyorsunuz. Gittik konuştuk, ayrıca konuştuk. Ahmet için özel konuştuk. Özel telefonlaştık ama o gün verilen sözler unutuldu. Aksine geçmişte AKP’de siyaset yapıp, muhalifleşen, hepimizin emeği ile var edilen televizyon kanallarında hep davet edilen, bol bol konuşan, oradan tanınan, oradan bir ün yapan birisi de geldi karşımızda aday oldu. Ben size bir şey söyleyeyim. Biz Manisa’da yıllarca AKP ile çatıştık. Arınç karşımdaydı. Dönem dönem en sert mücadeleler. Halen daha MHP ile yarışıyoruz. Bir ahlak var, siyasi ahlak. Birimizin mitingi varsa, meydanda öbürümüz pankartlarımızı topluyoruz. Bir partinin genel başkanı bir meydana gelecek, orada bir miting yapacak, sen de gidip annenin evine pankart astırıp, protesto yapacaksın. Yazıklar olsun.”

“SENDE OLMAYAN İNSAF İYİ PARTİ’NİN İYİ İNSANLARINDA VAR”

“Şimdi bunu annesinin evi dışında astıracak yer bulamaması ayrı bir hazin durum. Düne kadar CHP’ye methiyeler düzen sen, ittifak olsa ittifak adayı Ahmet olsa elini kaldıracak olan sen, geçen sefer partinle ittifak halindeyiz, şimdi sarayın söylemlerine, Tayyip Erdoğan’ın sözlerine uyan yine sen. Hiç yakışmadı, hiç yakıştıramıyoruz, şu kadarın söylüyoruz. Ahmet Akın, öyle sarayın uydurduğu iftiralara filan pabuç bırakmaz. Ahmet Akın, bir İstiklal Savaşı Gazisi olan Ahmet Akın’ın torunudur. Milliyetçiliği kimselere bırakmaz. Bakın, maalesef, herkes aslına rücu ediyor. Çok Tayyip Erdoğan’a benzeyen bir tavır gördüm. Bizim de ittifak ortaklarımız var. Ayrılıyorlar, ne diyoruz. Canınız sağ olsun. Kötü konuşuyorlar, ne diyoruz? Canınız sağ olsun. Tayyip Bey’in yanından Erbakan Hoca’nın oğlu ayrılıyor, ne diyor. İp cambazı diyor. Zübük diyor, dolandırıcı diyor. İşaret ediyor, diyor ki bu şantajcı diyor. Şimdi ben diyorum ki eski dosttan düşman olmaz. Ama birisini görüyorum ki aynı Tayyip Bey’in huyları. Yüz yüze bakıyoruz. Dün methettiklerinize bugün nasıl küfrediyorsunuz? Dün öptüğünüz surata bugün nasıl tükürüyorsunuz? Dün itiraz ettiğiniz işe, bugün sarayın ağzı ile nasıl sahipleniyorsunuz? Buraya ittifak ortağınız, sizin için her şeyleri yapmış bir partinin temsilcisi, böyle efendi bir aday için gelmiş de sen o meydana nasıl iftira ve hakaret ediyorsun? Yazıklar olsun. Biz bu kifayetsiz muhterisin değil ama gözünde ve gönlünde güneş olanların. Biz bu kifayetsiz muhterisin değil ama iyi insanların adaletine güveniyoruz. Ahmet Akın en büyük fedakârlığı yaptı ve birileri şimdi ona yıllar önce söylemiş olduğu borcunu ödemek yerine tavır takınıyorlarsa, vallahi sende olmayan vicdan, sende olmayan insaf İYİ Parti’nin iyi insanlarında var. Hepsinden de vallahi de billahi de oy istiyorum. Onların diyor vefalıları bugün senle diyor. Ben Genel Başkanları Meral Hanım’a ‘abla’ derim, ömrüm boyunca abla demeye devam edeceğim. Ben İYİ Parti’nin iyi insanlarına, gönlünde ve gözünde güneş olanlara ömrüm boyunca sevgi ve minneti sürdüreceğim. Birkaç tane AKP artmışı, oradan sekmişi, gelmiş burada kıymete binmişinin bu kibrine de ne iyi insanları feda ederim, ne partimi feda ederim.”

“SİYASİ HIRSIZLIĞIN CEZALANDIRILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

“Sizden şunu bekliyoruz. Ben bu seçimin büyük bir farkla Ahmet Akın tarafından kazanılmasının en çok da Balıkesir’in vefasını göstereceğini, Balıkesir’deki insanların böyle manipülasyonlara gelmeyeceğini, geçmişte yapılan siyasi kalpazanlığın, siyasi hırsızlığın karşılığının en iyi şekilde Balıkesir’deki kardeşim gibi vicdan sahibi insanlar tarafından cezalandırılacağını, Ahmet Akın’ın temiz, dürüst siyasetinin mutlaka taçlandırılacağını düşünüyorum. Siz önümüzdeki Pazar günü Ahmet Akın’a sahip çıkmaya hazır mısınız? Önümüzdeki Pazar günü Dursun Mirza’yı Bandırma, Ahmet Akın’ı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı yapmaya hazır mıyız? Ahmet Akın herkese yakın, Romanlara da yakın. Romanları da çok seviyor. Biz CHP olarak Bandırma’da Bandırma ittifakını, Türkiye’de Türkiye İttifakı’nı savunuyoruz. Türkiye İttifakı sosyal demokratlar, muhafazakar demokratlar, milliyetçi demokratlardan, ülkesini seven, vatanını seven, Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i, göçmeni, Boşnak’ı ile tüm demokratlardan oy alır, oy ister. Türkiye İttifakı Milli Takım gol atınca sevinen herkestir. Türkiye İttifakı Filenin Sultanları şampiyon olunca bayrak gönlere çekilirken onlarla birlikte ağlayan herkestir. Türkiye İttifakı gücünü milletinden, renklerini ay yıldızlı al bayraktan alır. Kırmızı, beyaz. En büyük Türkiye. Size güveniyor, inanıyoruz. Dursun Mirza kazanacak Bandırma kazanacak. Ahmet Akın kazanacak, Balıkesir kazanacak. Türkiye İttifakı kazanacak, Türkiye kazanacak.”


CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BALIKESİR’DE - 3

Benzer Haberler